A pajzsmirígy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés olyan rejtett egészségügyi kockázat, amely nagyon gyakori, elsősorban nők illetve idősebb emberek körében, és amely sok nehezen definiálható tünetet okoz, különösen idősebb korban. Ezekről a tünetekről nem tudomást venni vagy nem foglalkozni velük veszélyes, mert a pajzsmirigy-alulműködés szoros összefüggést mutat sok, elsősorban időskori krónikus betegséggel, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések és a különböző anyagcserezavarok.

 

Rendszeresen észleli magán a következő tünetek valamelyikét?

 

  • Indokolatlan fáradtság
  • Depresszió vagy szorongás
  • Bőrszárazság
  • Fázékonyság
  • A gondolkodás illetve a memória zavarai
  • Indokolatlan súlynövekedés
  • Alacsony libidó

 

Miért fontos szerv a pajzsmirigy?

 

 

A pajzsmirigy olyan belső elválasztású mirigy, amely hormonokat termel olyan testfunkciók szabályozására, mint az energiatermelés célját szolgáló zsírégetés vagy a vér megfelelő lipidszintjének a fenntartása.

 

Az állandó stressz, az előrehaladott életkor és a nem megfelelő táplálkozás károsan befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését. Ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor a pajzsmirigyhormonok termelődése lelassul, és anyagcserezavarok lépnek fel. Az ezzel járó klasszikus tünetek a túlzott fáradékonyság, a depresszió, a hízás és a hőmérséklettel nem indokolható fázás.

 


A normálistól eltérő pajzsmirigyműködés veszélyei

 

A kismértékű pajzsmirigy-alulműködés tünetei olyan gyakoriak és olyan kevéssé megfoghatók, hogy azokat a legtöbb orvos egyszerűen letudja azzal, hogy “korral járnak”

 

Az elhízást a metabolikus szindróma követi :megnövekedett derék körfogat, a vér magas triglicerid, alacsony HDL és magas glükóz szintje. Kimutatható, hogy már kis mértékű pajzsmirigy-alulműködés esetén a sejtek felszínén csökken a cukrot a sejtekbe szállító fehérje mennyisége.

 

 

 

 

 

 

 

A pajzsmirigyhormon termelésének fokozása természetes úton

Ha önnek olyan tünetei vannak, amelyek pajzsmirigy-alulműködésre utalnak, például fáradékony, száraz a bőre, betegesen fázékony, látszólag ok nélkül hízik vagy depressziós, akkor próbáljon fermentált koreai grinzing, ashwagandha vagy a guggul kivonatot szedni, illetve olyan vitaminokat és táplálék kiegészítőket fogyasztani, amelyek segítik a pajzsmirigy egészséges működését

 

 

Ashwagandha – indiai cserje a szervezet belső egyensúlyának a helyreállítására, a pajzsmirigy működésére gyakorolt jótékony hatása révén éri el. Alkalmazásával a vérük T4 hormon szintje az eredetihez képest akár 24% -kal is nőhet.

 

Guggul – indiai mirhafa nedvének természetes kivonata. A tudósok rájöttek, hogy a guggul javítja a pajzsmirigyműködést, mégpedig azáltal, hogy elősegíti a T4 hormon T3 -á alakulását az anyagcserezavarok gyógyításában használták, amelyek azonban gyakran a pajzsmirigy nem megfelelő működésére vezethetők vissza.35

 

Koreai ginzeng – az ashwagandhához hasonló adaptogén, olyan ginzenozidnak nevezett tulajdonságokkal bír, amely bizonyíthatóan javítja a pajzsmirigyműködést,csökkenti az rT3 termelődést

 

További pajzsmirigy serkentők

 

A hagyományos gyógynövények mellett, amilyen az ashwagandha, a guggul és a koreai ginzeng, van még további négy vegyület, amelyek kimutathatóan serkentik a pajzsmirigyműködést, illetve növelik a T4 és a T3 hormonok szintjét.

 

a jód , amely elengedhetetlenül szükséges a pajzsmirigyhormonok normális működéséhez

 

a tirozin nevű aminosav, amelyből a T3 és a T4 keletkezik jódatomok enzimek segítségével történő hozzáadása által

 

  • a B12 vitamin , amelyből gyakran nincs elég a pajzsmirigy rendellenességben szenvedő betegek szervezetében
  • az A vitamin , amely bizonyíthatóan javítja a vér TSH szintjét, részben azáltal, hogy növeli a T3 mennyiségét, helyreállítva ezzel a normális pajzsmirigy működést.51 A pajzsmirigy-alulműködés akadályozza a béta karotin A vitaminná alakulását.

Endrődi Éva 20/334-7550
méregtelenítési terapeuta

Jó egészséget kíván a www.csillagfu.hu webáru

Dudás Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.